Хисар е древен и млад град. 
Древен като своите лечебни извори и млад като техните свежи струи. 
Археологическите изследвания разкриват, че край хисарските минерални извори е имало селище 5000 години пр. н.е. По-късно около топлите извори се установяват траки, след тях и римляни. През 293 г. римският император Диоклециан го огражда с крепостна стена и градът получава името Диоклецианопол. Археологическите забележителности и паметниците на различни култури-тракийски, римски и други са запазени и до днешни дни и са една от многобройните атракции на Курорта Хисар.

Известен с минералната си вода още от дълбока древност, градът предлага много възможности за почивка, лечение и развлечения.
Той предлага прекрасни условия за отдих и балнеолечение, за конгресен , еко, селски , културен, ваканционен и други видове туризъм , незабравими изживявания в света на тайнствата и красотите на Хисарското Средногорие

В община Хисар се развиват следните видове туризъм:
- Балнеотуризъм-Лечебният ефект на хисарската минерална вода е научно доказан
- Конгресен туризъм
- Еко- и пешеходен туризъм
селски туризъм в малките села в подножието на Средна гора има стари къщи, запазени традиции и богата история. Туристите имат възможност да се запознаят с бита и обичаите на местното население; традиционните занаяти, народните танци и разнообразието на българската традиционна кухня и вина.
ловен туризъм – общината има идеални условия за лов и риболов - 4 ловни полета с разнообразен дивеч и десетки чисти и зарибени язовири. Ловното дружество разполага с техника и водачи. 
Безспорно най-красивото нещо в Хисар са парковете, които приканват гостите да се насладят на многообразието от декоративни дървета и цветя. Огромни паркове имат и всички санаториуми, хотели и вили. Около 1000 дка зелени площи с над 300 растителни вида, някои от тях защитени в Червената книга на България.Сладкото ухание на цветя в парковете и тишината, нарушавана само от песента на птиците са балсам за уморените от градския шум хора. Парковете са част и от лечебния комплекс - минерална вода, чист въздух, тишина и здравословно хранене. Неслучайно по някои от алеите са разположени теренни пътеки за физически и дихателни упражнения.
Местният вятър “вечерник” разхлажда града през горещите летни нощи, огласяни от песента на славеите! През различните сезони, градът потъва в аромата на липи, люляци и рози...
Заобиколен от паркове и градини, град без промишлени предприятия, Хисар е идеално място за почивка.
Последните години са характерни с непрекъснатото нарастване на популярността му като туристически и балнеолечебен център. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
 
 

Copyright 2006 BVDesign. All Rights Reserved.